Megkezdődött a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása

Mintegy félmilliárd forintból megkezdte a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítását a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. A rendszer műszaki kiépítését, és az ehhez kapcsolódó technikai feladatokat a német tulajdonú Arvato Systems GmbH informatikai cég végzi – közölte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) az MTI-vel.

Egy, az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető. Ehhez szükséges, hogy a forgalomba-hozatali engedélyre jogosult gyógyszerek minden egyes dobozának egyedi azonosítóját rögzítsék egy adatbázisban. A rendszer felállítását a magyarországi gyógyszerellátási lánc képviselői által tavaly júliusban megalapított nonprofit szervezet, a HUMVO végzi.

A szolgáltatás sikeres bevezetése függ a rendszerhez csatlakozó résztvevők együttműködésétől, amelynek érdekében a HUMVO már megkezdte a kapcsolatfelvételt gyógyszertári számítógépes rendszerek üzemeltetőivel és a gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyre jogosultakkal, az első szakmai találkozó április 4-én várható.

Balogh Enikő Réka, a HUMVO ügyvezető igazgató az MTI megkeresésére közölte, hogy a rendszer folyamatos működtetése évente félmilliárd forintba kerül. A bevezetés, majd ezt követően a működtetés költségei a gyógyszer gyártóit és a forgalomba-hozatali engedélyek jogosultjait terhelik. Az első felhasználók csatlakozása és a teszt időszak 2018 májusában indul, a fogyasztók az új típusú, egyedi azonosítókkal ellátott csomagolással először a 2019. február 9-ei indulást követően találkozhatnak.

Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke az MTI-vel közölte, hogy az egyedi azonosító rendszer bevezetésével összefüggő kezdeti beruházás kötelezettsége mintegy 20 milliárd forint ráfordítást igényel a szövetség gyártói tagvállalataitól, ebből a magyar kis- és közepes vállalatokra (kkv) mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul. Hozzáfűzte, hogy a magyar gyógyszergyártók esetében ez a többlet beruházási igény nettó nyereség- és termelékenységrontó tétel, amely hatással lehet nem csak a jövőbeni beruházásaikra, de a kutatásfejlesztési (K+F) tevékenységüket is visszavetheti.

Az Arvato Systems az Európai Gyógyszer-azonosítási Szervezet (EMVO) által előminősített informatikai cég, amely 2013 óta foglalkozik gyógyszerhamisítás elleni rendszerek fejlesztésével. A Bertelsmann konszern tagjaként 3000 munkatársával több mint 25 európai helyszínen van jelen.