Megnézte a GVH, mitől olyan drágák itthon a Covid-gyorstesztek

Versenyt élénkítő lépéseket javasol a hatóság, végső esetben pedig ársapkát

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán, és a magas árak mellett számos más problémát is feltárt. Ezek orvoslására több, a versenyt serkentő javaslatot tett a társhatóságoknak, a jogalkotónak és a piaci szereplőknek.

A GVH tavaly december 23-án indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Covid-19 antigén gyorstesztek piacán, mivel a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva.

123rf.com

A versenyhatóság szakemberei a vizsgálat során nem csupán a gyorstesztek forgalmazási láncolatait és versenyviszonyait tekintették át, hanem a termékkörrel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatások megfelelőségét is. Bírói engedély alapján helyszíni kutatásokat végeztek, számos piaci szereplőt hívtak fel adatszolgáltatásra, egyeztetéseket folytattak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI). Egy fogyasztóvédelmi szempontú online gyorsvizsgálatot is elvégeztek az antigén gyorstesztek online értékesítése során tapasztalható kereskedelmi gyakorlatokról – írja közleményében a GVH.

A jelentéstervezet szerint a tesztek értékesítésénél a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív, ezért a GVH ideiglenesen, a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolja a kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítés engedélyezését.

Túl sok helyen csenget az árrés

A vizsgálat feltárta, hogy a tesztek értékláncai hosszúak, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. A hatóság ezért rövidebb értékláncok kialakítására, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit.

Amennyiben a javaslatokat nem alkalmazzák, a GVH megfontolásra javasolja a kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására. Mindezt úgy, hogy

“ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén tesztek hatékony lakossági értékesítésében”.

A GVH azt is megállapította, hogy számos esetben nem megfelelő a fogyasztók tájékoztatása az önellenőrzésre szolgáló Covid-tesztekkel kapcsolatban. Ezért azt javasolja az OGYÉI-nek, hogy tegye közzé a forgalomban lévő tesztek termékösszefoglalóit a fogyasztók számára, a piaci szereplőknek pedig tegye lehetővé a tájékoztatók átvételét. A hatóság jelezte az érintetteknek az azonosított, kifogásolható gyakorlatokat, ezek felszámolását 2022. február 14-ig kéri. Ezután újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor koordinált hatósági fellépést kezdeményez.

A vizsgálatról készült jelentéstervezetet a hatóság nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piac szereplői 8 napig tehetnek észrevételeket. (MTI)