Megvolt az első robotsebészeti műtét az onkológiai intézetben

Precízebbek és kevésbé megterhelők így a műtétek

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben: egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfői sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

Az első “robotasszisztált” műtétet Szabó János Ferenc, az onkológiai intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa hajtotta végre.

123rf.com

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit. Az urológiai beavatkozások mellett nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteknél is bevethető a szerkezet.

A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit felkészíthetik a robotsebészet alkalmazására. (MTI)