Mesterséges intelligencia segíti a krónikus sebek ellátását

A magyar innovációt várhatóan jövőre már használhatják az ápolók

A krónikus sebek ellátását segíteni hivatott, mobiltelefonos applikáción keresztül használható mesterséges intelligencia prototípusát alkották meg a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói. A klinikai próbák után, előreláthatólag a jövő év során lesz elérhető a termék az ápoló szakszemélyzet számára.

Az NKFIH által finanszírozott „A mesterséges intelligencia matematikai alapjai” című hároméves kutatás eredményeképpen a közelmúltban a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. együttműködésében bemutatták, hogy hogyan lehet alkalmazni a gyakorlatban, egészségügyi területen mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat – írja a cég közleménye.

„A most létrehozott mesterséges intelligencia az orvosok szaktudását bocsátja az ápolószemélyzet közvetlen rendelkezésére a mobiltelefonos applikáció segítségével, a seb állapotának változása szerint mindig a gyógyulást legjobban elősegítő kötszertípusra javaslatot téve” – idézi a közlemény dr. Farkas Pétert, a Magyar Sebkezelő Társaság elnökségi tagját, az Országos Mozgásszervi Intézet-OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának vezetőjét.

A krónikus sebbel élő betegek ellátása jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, mivel a körülbelül 200.000 ezzel küzdő ember folyamatos kezelésre, átlagosan kétnaponkénti kötözésre szorul. Ha a seb állapota változik, a kötszer típusát érdemes váltani. Ebben a döntésben segít a mobil applikációval egybeépített mesterséges intelligencia.

A kutatáshoz szükséges 5500 páciensről készült 220.000 kép összegyűjtésében mintegy 70 intézmény vett részt: a négy orvosegyetem, az OORI, egytucat kórház, és több mint ötven ápolási szolgálat, illetve magánpraxist folytató sebkezelő centrum.