Milyen következményei lehetnek az OGYÉI-s adatrablásnak?

Október elején feltörték az OGYÉI honlapját, és rengeted adat került illetéktelen kezekbe. De mi is ennek a következménye? A Népszava foglalkozott ezekkel a kérdésekkel.

Az ellopott adatokkal a tolvaj(ok) mások nevében regisztrálhatnak különböző honlapokra, álprofilt hozhatnak létre, mások nevében posztolhatnak, de az áldozatok akár levélszemétküldő listákra is felkerülhetnek. Sőt, a betegadatok kikerülhetnek az internetre – ezek a leggyakoribb károk, amelyet akár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken nyilvánosságra hozott adatlopása okozhat – tudta meg  a Népszava egy etikus hackertől.

Az adatok tulajdonosait nem értesítették azonnal, csak hetekkel később tudhatták meg, hogy adataik kikerültek, és sokan még talán most sem tudnak róla. Pedig a gyors értesítéssel sok kár elkerülhető lehetett volna. Sokan több portálon is ugyanazt a jelszót használják, így a támadó azóta akár szabadon hozzáférhet az érintettek emailfiókjához, vagy más egyéb, jelszóval védett webhelyeire. Egy gyors jelszó-változtatással ez elkerülhető lehetett volna.

Hogy kik jártak a legrosszabbul, és hogy mit tehetnek, arról a Népszava cikkében olvashatnak bővebben.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>