Minden 18 év alatti gyerek hozzájuthat az SMA-terápiához

Megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel, aminek eredményeként az SMA-betegek kezelésére tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy januártól valamennyi 4-18 éves gyerek hozzáférjen a készítményhez.

Ezt mondta Kovács József (Fidesz) az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának keddi ülésén – írja a Népszava.

A PharmaOnline-nak pedig ezt a közleményt jutatta el:

A kormány kiemelten foglalkozott a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyermekek kezelésének lehetőségével. Ezért döntött úgy, hogy többletforrást biztosít a 2020-as költségvetésben annak érdekében, hogy valamennyi 18 év alatti gyermek hozzájuthasson a kezeléshez. Amennyiben a Parlament elfogadja az ennek megfelelően benyújtott költségvetési törvényt, úgy azonnal megindulhat a 18 év alatti gyermekek kezelése.

A felelős gazdálkodás érdekében, folyamatosan egyeztetésben vagyunk az összes gyógyszergyártó képviselőjével, annak érdekében, hogy a gyógyszereket költséghatékonyan tudjuk biztosítani a betegek részére. Így történik ez SMA kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében is.

Valamennyi beteg számára a legmegfelelőbb javasolt kezeléséről a kezelőorvos dönt, az ő javaslata alapján indulhat meg egy adott beteg kezelése. Így a betegek és hozzátartozóik a legpontosabb információkat a kezelőorvostól kaphatják meg, javasoljuk hogy bármilyen kérdés esetén őket keressék meg.