Minden tervezett helyszínre megérkezett a vakcinaszállítmány

Öt budapesti intézmény és 16 vidéki város egy-egy kórháza kapott belőle

Megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot a kórházak a szerdán Magyarországra érkezett második vakcinaszállítmányból. A nap folyamán a kormány által kijelölt 21 oltási pontra szállították ki a vakcinákat – jelentette az M1 szerda délutáni Híradója.

Az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én törzskönyvezte a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagát, december 26-án érkezett Magyarországra az első szállítmány, 9750 oltóanyag, melyet öt oltópontra vittek. A szerdán Magyarországra érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő.

MTI/Czeglédi Zsolt

A második szállítmányból a vakcinák Budapesten az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelőbe, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházba, a Semmelweis Egyetemre, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetbe, továbbá 16 más városba kerültek. Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházba, Tatabányán a Szent Borbála Kórházba, Kaposváron a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba, Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba, Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetbe, Szolnokon a Hetényi Géza kórházba, Szombathelyen a Markusovszky Kórházba, Veszprémben a Csolnoky Ferenc Kórházba, Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórházba, Egerben a Markhot Ferenc Kórházba, továbbá a Pécsi Egyetem Klinikai Központjába, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjába, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába és a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai intézményébe.

A Híradóban Kozma Ádám, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főgyógyszerésze hangsúlyozta:

a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagok a lehető legjobb minőségű készítmények,

melyek biztosítják, hogy elérhető közelségbe kerüljön az új típusú koronavírus-járvány legyőzése. A miskolci kórházba most érkezett csaknem 5 ezer adag vakcina 2500 egészségügyi dolgozó oltására elég. A következő hetekben további szállítmányokat várnak.

A főgyógyszerész azt is kiemelte: a vakcina mínusz 70 Celsius-fokon való tárolására azért van szükség, mert fehérjetermészetű anyagról van szó, továbbá a hatóanyaga olyan érzékeny, hogy tartós tárolás során károsodhatna és ezáltal csökkenne az oltóanyag hatékonysága. (MTI)