Miniszteri biztos felel a magyar gyógyszeriparért

Szabó Lászlót a diplomáciai tapasztalata miatt is nevezték ki

A Teva Magyarország korábbi vezérigazgatóját nevezte ki az ITM az ágazat innovációjáért felelős biztosnak.

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter a hazai gyógyszerellátás logisztikai és kereskedelmi biztonsága, a stratégiailag egyre fontosabbá váló pharmaipari szegmens fejlesztése, a hazai és nemzetközi piaci szereplők kapcsolatainak erősítése, valamint az innovatív termékek fejlesztése és piacra juttatásának segítése érdekében Szabó Lászlót pharmainnovációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki – jelentette be hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A minisztérium közleménye emlékeztet, hogy Magyarország sokáig gyógyszernagyhatalomnak számított, a két világháború között a világ ötödik legnagyobb gyógyszergyártója és exportőre volt, az ágazat erősen támaszkodott a hazai egyetemek orvos- és gyógyszerésztudományi karaira. A világjárvány pedig megmutatta, hogy milyen kiszolgáltatott egy ország, ha nincs megfelelő gyógyszergyártási és -fejlesztési kapacitása.

A kormány célja a miniszteri biztos kinevezésével a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztése. Szabó László korábban a Teva magyarországi leányvállalatának vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt, így gyógyszeripari ágazati tapasztalatokkal és megfelelő diplomáciai gyakorlattal egyaránt rendelkezik – közölte az ITM. Szabó eddig a Mediaworks elnök-vezérigazgatója volt. (MTI)