Mitokondriális betegségekre találtak gyógyszerjelölteket

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem négyéves kutatása

Új vegyületek megszületésével zárult az a PTE vezetésével zajló gyógyszerfejlesztési program, melyben új gyógyszercélpontokat azonosítottak és gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületeket vizsgáltak jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségekre.

A mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan folyamatot, amely a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezet. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara ilyen betegségek ellen bevethető új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul négy évvel ezelőtt.

123rf.com

Kollár László professzor, a projekt szakmai vezetője szerint a szintetikus kémia nagyhatékonyságú eszközeinek felhasználásával új vegyületek születtek a kutatás eredményeként. A hosszú távú cél a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

„Az eddig elért eredmények alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy az új származékok, valamint a természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően olyan gyógyszerek fejlesztésre kerülhessen sor, melyek hatékonynak bizonyulnak az említett halálos betegségek ellen” – idézi a professzort a PTE közleménye.

A programot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 1,275 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással finanszírozta. (MTI)