Mivel nincs vakcina, csak lassítani lehet a járványt

Mivel nincsen vakcina a koronavírus ellen, ezért a legtöbb, amit tenni lehet, hogy lassítják a terjedését – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A kormány korlátozó intézkedései láthatóan működnek, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de a következő hetekben is fenn kell azokat tartani.

A kormány, és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök rendőrökkel, egészségügyi szakemberekkel és különböző hatóságokkal is egyeztetett mielőtt csütörtökön meghosszabbította volna a kijárási korlátozást.

A fő szabály az, hogy a lakhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni, mint például a munkavégzés, élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás és az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Az is világos – fűzte hozzá -, hogy a mostani húsvét teljesen más lesz, mint az eddigiek, és sok lemondással jár majd. Erre azonban azért van szükség, hogy a következő húsvétot úgy ünnepelhessék az emberek, ahogy az eddigieket. Ez is jelzi – mutatott rá -, hogy a korlátozások elsősorban az emberek védelméről szólnak.

Emlékeztetett, a kormányfő bejelentette azt is, a polgármesterek is hozhatnak szigorú intézkedéseket, ha úgy találják helyesnek. Hozzátette, csütörtökön sok olyan polgármester hozott ilyen intézkedéseket, akik települése népszerű turistacélpont: parkolókat zártak le vagy felhívásokat tettek közzé, amelyekben például a távolságtartási szabályok betartására figyelmeztetnek.

„Érzékeljük azért a karantén fáradtság jeleit – ha fogalmazhatok így -, tehát nagyon nehéz heteken vagyunk túl, nagyon nehéz betartani ezeket a szabályokat, gyakorlatilag mindenkinek: azoknak is, akik egyedül élnek, azoknak is, akik nagycsaládban élnek” – fogalmazott, hozzátéve, sokan lehetnek úgy, hogy eddig betartották a rendelkezéseket, de a mostani hétvégén nem fogják.

Dömötör Csaba arra kért mindenkit, hogy maradjanak otthon, hiszen ha most az emberek nem fegyelmezettek, akkor mindaz elveszhet, amit az időben meghozott intézkedésekkel nyertek.

A kormány intézkedéseiről azt közölte, korán felállt az Operatív Törzs, és más országokkal – mint például Olaszországgal vagy Ausztriával – összehasonlítva hamarabb születtek meg a korlátozó intézkedések az első beteg azonosítását követően. Ezeknek is köszönhető az, hogy sikerült lassítani a járvány terjedését, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy most már lehet lazítani – mondta Dömötör Csaba.