Molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot adtak át az ELTE-n

Fő feladata a Covid-19 elleni védekezés lesz, de kutatási célokat is szolgál

Felavatták a mintegy egymilliárd forintból kialakított, 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK).

A működését várhatóan február közepén megkezdő laborkomplexum elsődleges célja a koronavírus-járvány elleni védekezés támogatása. Lehetővé teheti különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrését, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzését.

MTI/Máthé Zoltán

Kutatási célokat is szolgál majd, elsősorban krónikus betegségek molekuláris biomarkerei terén.

A személyre szabott terápiáktól a mainál eredményesebb gyógyulást várunk, pontosabban lehet meghatározni az egyes embereknek az egészségügyi problémáját és azt is, hogy mivel lehet őket meggyógyítani

– magyarázta a molekuláris biomarkerek jelentőségét Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja.

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre egy NKFIH-projekt keretében, amelyben részt vett az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, a Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

Útközben jött a Covid

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekulárisbiomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a járványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót, és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére.

A közlemény szerint a laborban qPCR és LAMP technológiák segítségével tesztelhetik a SARS-CoV-2 jelenlétét biológiai mintákban, kimutathatják a SARS-CoV-2 specifikus antitesteket ELISA-vizsgálatokkal és más szérum antitestek neutralizációs aktivitásának elemzésével, illetve képesek a sejtes immunválasz vizsgálatára is. (MTI)