Nagy az igény a természetes naptejekre, de a házi készítésűek hatástalanok

Egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes összetételű, „bio” termékek iránt, ami egyre inkább népszerűvé és elterjedtté teszi a házilag készített fényvédő termékeket. Az interneten is számos recept fellelhető, ám ezeknek a túlnyomó többsége nem hatásos – írja a PharmaOnline.

Az interneten számos naptej recept fellelhető

Aggodalomra ad okot, hogy a közösségi médiákban és az internetes oldalakon a házilag előállított fényvédő termékeket a gyáriak biztonságos alternatívájaként hirdetik, miközben azok minőségét nem ellenőrzik, és az általuk kínált fényvédelem jelenléte/mértéke erősen megkérdőjelezhető.

A floridai Nationwide Children’s Hospital kutatói az egyik hazánkban is ismert és használt közösségi oldalról, a Pinterestről, gyűjtöttek össze 189 fényvédő készítmény előállítását bemutató receptet. A Pinteresten megtalálható leírások a napvédő termékek 95 százalékát pozitív hatással ruházták fel, és ennek megfelelően ajánlották. Amikor azonban a kutatók a termékek által kínált fényvédelmet szakszerűen megvizsgálták, kiderült, hogy a fényvédő receptek 68 százaléka – noha fényvédőként hirdetik – mindössze hamis biztonságérzetet kelt a felhasználóban, és nem nyújt fényvédelmet. A receptek alapján készített termékek mindössze 33 százaléka kínált fényvédelmet, de az SPF-értékek ebben az esetben széles skálán mozogtak, SPF 2 és SPF 50 között.

A teljes cikket a PharmaOnline oldalán olvashatja el.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>