Nagy előrelépés az epilepszia gyógyítása terén

Három magyar intézmény az idegrendszert érintő krónikus betegségeket kutatta

Egyebek mellett az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kezelése is hatékonyabbá válhat egy most záruló, négy éven át zajló kutatási program eredményeinek köszönhetően – derül ki a Pécsi Tudományegyetem közleményéből.

A klinikai és felfedező idegtudományi kutatásokat magában foglaló programban a PTE Idegtudományi Centruma, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem vett részt. A finanszírozást uniós forrásból, az Emberi erőforrásfejlesztési operatív program (EFOP) 1,26 milliárd forintos keretéből biztosították.

123rf.com

A kutatások során a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kapcsán vizsgálták a gyulladásos folyamatokat. A közlemény szerint a gyógyítás területén a betegek hatékonyabb, jobb ellátását szolgáló eredmények is születtek.

Az egyik ilyen eredmény az epilepsziás betegek körében végzett vizsgálat megállapítása volt. „Körülbelül százezer epilepsziával élő honfitársunk van Magyarországon, közülük mintegy hetvenezret nagyon jól lehet rohammentessé tenni. (…) A kaposvári PET/MRI modern vizsgálókészüléken,amelyből az országban egy van, történt egy országos epilepsziavizsgálat. Próbáltuk megtalálni azokat a pácienseket, akiket műtéttel nemcsak, hogy rohammentessé tudunk tenni, hanem meg is tudunk gyógyítani” – idézi a közlemény Dóczi Tamást, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika egyetemi tanárát, a projekt szakmai vezetőjét.