Napokon belül mindenütt elérhető lesz az influenzaoltás

Akinek nem jár ingyen, az a patikában megvásárolhatja a receptköteles vakcinát

A héten befejeződik az influenza elleni oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így a jövő héten már az ország egész területén rendelkezésre áll az influenza elleni vakcina – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az influenza elleni védekezés, a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás – hívta fel a figyelmet az NNK, megjegyezve, az oltás biztonságos, és segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Fotó: 123rf.com

A kockázati csoportba tartozók védőoltása ingyenes, mindenki más orvosi rendelvényre, a gyógyszertárban vásárolhatja meg. Az előző évi influenzaszezonban közel 760 ezer ember kapott térítésmentes védőoltást, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség közel 60 százaléka fogyott el.

Az oltás különösen ajánlott azoknak, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve az anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az NNK közölte, megújult a hazai légúti figyelőszolgálata. Célja már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése is, ezért a klinikai adatgyűjtés kiterjed az akut légúti fertőzésekre is. Influenzaszerű megbetegedésekről már hosszú évek óta gyűjt adatot az NNK. (MTI)