Nem ért egyet az FDA és az EMA

Ütközik az FDA és az EMA véleménye a nátrium-glükóz kotranszportert gátló vegyületek tekintetében, mivel 1-es típusú diabétesz esetén – inzulin mellett adagolva – javítják a laborparamétereket, ugyanakkor jelentősen fokozzák a ketoacidózis kockázatát – írja a pharmaonline.hu.

Az 1-es típusú nátrium-glükóz kotranszporter (SGLT-1) gátlása a glükóz bélcsatornából való reszorpciójáért felel, az SGLT-2 pedig a vesén keresztüli glükóz-vesztést akadályozza meg. A 2-es típusú kotranszporter gátlása, vagy a kevert gátlás megvalósítása (pl. sotagliflozinnal) egyaránt lehetőséget kínál a vércukorszint csökkentésére. Az eredetileg a 2-es típusú diabétesz kezelésére tervezett nátrium-glükóz-kotranszporterek blokkolása a jövőben az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére is lehetőséget kínálhat – az inzulin adagolása mellett.

Úgy tűnik azonban, hogy az SGLT-inhibitorok 1-es típusú cukorbetegség esetén való kiegészítő adagolása csak Európában valósulhat meg, a tengerentúlon nem. A gyógyszerügyi hatóságok nézetkülönbségének az oka a SGLT-inhibitorok jelentette ketoacidózis-kockázat. Ezzel egybeesően: míg az EMA engedélyezte a SGLT-1/2-gátló sotagliflozin (Zynquista®) 1-es típusú diabéteszeseknél való használatát, addig az FDA nem.