Nem javasol korlátozást az EMA a Vaxzevriára

Lehetséges az összefüggés a vérrögképződéses esetekkel, de kicsi a kockázat

A vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek nagyon ritka esetei és az AstraZeneca koronavírus-oltóanyaga között, de az előnyök továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága szerint a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

Az AstraZeneca vakcinája biztonságos, hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és a halálesetek kockázatát. A koronavírus követkeményeinek kockázata sokkal magasabb, mint a vérrögképződés esetleges, nagyon ritka előfordulása. Ezért az EMA nem javasol semmiféle korlátozást az oltóanyag alkalmazására a 18 éveseknél idősebbek esetében.

MTI/Varga György

A vérrögképződéssel járó megbetegedés néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca termékével beoltottak körében. Az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió beoltott közül alig néhány tucat esetben fordult elő, és 18 halálesetről számoltak be.

A jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül. Az ügynökség szerint azonban a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Az esetek kivizsgálása folytatódik.

Március elején és azóta több ország bejelentette, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca oltóanyagának használatát. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették. (MTI)