Nem pereli tovább az EU az AstraZenecát

Megszületett a megállapodás az elmaradt oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság megállapodást kötött az Astrazeneca gyógyszergyártó vállalattal a fennmaradó, koronavírus elleni vakcinaadagok szállításáról a tagállamok számára, a tavaly augusztusban kötött elővásárlási szerződés feltételei szerint.

A pénteken bejelentett egyezség értelmében az AstraZeneca kötelezettséget vállalt arra, hogy októberig 60 millió, majd december végéig 75 millió, illetve jövő áprilisig még 65 millió adag vakcinát szállít az uniós tagállamokba.

MTI/Vasvári Tamás

A megállapodással együtt lezárul a brüsszeli bíróság előtt folyamatban lévő peres eljárás is. Az Európai Bizottság áprilisban pert indított a brit-svéd gyógyszercég ellen, mert az nem tartotta be szerződésben foglaltakat, és mert nem rendelkezett “megbízható” tervvel a vakcinák időben történő szállítására vonatkozóan.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy a 70 százalékos uniós átoltottság ellenére továbbra is kulcsfontosságú, hogy elegendő vakcina maradjon tartalékban, mivel az oltottsági arány eltérő a tagállamok között. Hozzátette, az EU az év végéig legalább 200 millió adag oltóanyagot szándékozik alacsony és közepes jövedelmű országokba küldeni a Covax programon keresztül.

A tagállamok részletes szállítási ütemterveket kapnak, és szállítási késedelem esetén korlátozott mértékű visszatérítést igényelhetnek. (MTI)