OGYÉI: biztonságos a kínai vakcina gyártása

A hatásosságot egyelőre vizsgálja a hatóság

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos – mondta az M1 aktuális csatornának az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője.

A Pekingből nyilatkozó Lukács Ferenc szerint a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő, a vakcina hatásossága azonban még további vizsgálatokat igényel – tette hozzá az OGYÉI főosztályvezetője.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben, a cég leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) üzemében.

MTI/Mohai Balázs

A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is – számolt be a főosztályvezető. “Amit akartunk, meg tudtuk nézni” – mondta. Az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérséklet-kontrollal könnyen megoldható.

A magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ. A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, ez alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. A gyártó szerint a klinikai tesztek harmadik fázisából származó eredmények időközi elemzése alapján a szer 79,34 százalékos hatásossággal nyújt védelmet. (MTI)