Összefog a Semmelweis Egyetem, az ITM és a Novartis

Népegészségügyi programot indítanának a kardiovaszkuláris betegségek területén

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Novartis Hungária Kft annak érdekében, hogy az egészségügyi és technikai-digitális innováció nagyobb szerepet kapjon a közegészségügyben – közölte a gyógyszergyártó.

Az együttműködés három pillére: a klinikai kutatásokhoz való hozzáférés javítása és digitalizációja, a sejt- és génterápiák fejlesztésének támogatása, valamint egy olyan országos szív-és érrendszeri népegészségügyi program elindítása, amely az elkövetkező három évben 50 ezer beteg elérését teszi lehetővé.

A Semmelweis Egyetem segíti a gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkori szűréséről szóló országos mintaprogram beindítását, továbbá a szemészet területén kiterjeszti az örökletes retinabetegségek szűrését az örökletes retinabetegségben szenvedő páciensek azonosítására. Ezen túl létrehoz egy kezelőcentrumot a retinális disztrófia kezelésére, ahol lehetővé válik a legújabb génterápiás eljárásokhoz való hozzáférés is.

A felek a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében innovatív adatelemzési, mesterségesintelligencia- és gépitanulás-alapú megoldások segítségével, valamint a betegek és az egészségügyi dolgozók edukációjával igyekeznek áttörést elérni. A program célja új módszereket találni a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére és kezelésére országos szinten.

„A most aláírt megállapodás olyan tudományos kutatási lehetőséget teremt számunkra a kardiológia és a szemészet területein, amelynek eredményei belátható időn belül a betegellátásban hasznosulnak majd. Fontos tényező az is, hogy ez a lehetőség még szorosabb együttműködést biztosít a tudományos együttműködés és innováció terén”

– idézi a közlemény Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát.

„A magyar egészségügyi rendszer előtt álló kihívások, különösen az olyan sürgető betegségek esetében, mint a kardiovaszkuláris és a ritka betegségek, formabontó, innovatív megközelítéseket és megoldásokat igényelnek. Hiszünk abban, hogy ez a partnerség új utakat jelöl ki az egészségügyi és innovációs ökoszisztéma számára, ami végső soron minden magyar beteg érdekét szolgálja majd” – mondta Matt Zeller, a Novartis ügyvezető igazgatója.