Ötből négy magyar járt már a magánegészségügyben

Egy felmérés szerint a fiatalok körében szinte mindenkinek van ilyen tapasztalata

A magyarok 83 százaléka vett már igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást, a fiatalok pedig különösen nyitottak rá: a 30 év alattiaknál 96 százalékos ez az arány – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató reprezentatív felméréséből.

A koronavírus-járvány felerősítette a magán-egészségügyi szolgáltatások iránti, évek óta fokozódó keresletet. A megkérdezettek 63 százaléka az elmúlt egy évben, ezen belül 49 százalék az elmúlt 6 hónapban fordult meg a magánegészségügyben. Azok között, akik az elmúlt 1 évben jártak magánellátásban, 83 százalék a 30 év alattiak aránya.

Azok, akik vettek már részt magánellátásban, legutóbb jellemzően vérvizsgálatokért vagy fogászati kezelésért mentek – ezek aránya 39, illetve 38 százalékos. A harmadik helyre a nőgyógyászat került, a megkérdezettek negyede utoljára ezt a vizsgálatot vette igénybe magánúton. Ezután következik az ultrahangvizsgálat 15 százalékkal, majd a bőrgyógyászat és vizeletvizsgálat 14-14 százalékkal.

A nőknél a nőgyógyászat vezeti a toplistát, 46 százalékuk utoljára ilyen szakrendelésen járt magánegészségügyi ellátás keretében, 40 százalékuk vérvizsgálatra, 35 százalék fogászati kezelésre ment. A férfiaknál a fogászat került az első helyre 41 százalékkal, utána a vérvizsgálat és a bőrgyógyászat következik.

A magánellátáshoz fordulók elsősorban az ár-érték arányt nézik, amikor szolgáltatót választanak: 28 százalékuknak ez a fő döntési szempont, 68 százaléknál szerepel a szempontok között. A második helyre az elérhető időpont került, ez a megkérdezettek 7 százalékánál volt a legfőbb döntési szempont, és 55 százalék vette figyelembe. A szolgáltató megközelíthetősége 49 százaléknak számít és csak 6 százaléknak ez a legfontosabb.

Minden tizedik válaszadónál a személyzet hozzáállásán, illetve az alkalmazott orvosok személyén múlik leginkább, hogy melyik intézményt választja. Az interneten elérhető információkra nagyjából 3-ból 1 válaszadó hagyatkozik, ők jellemzően a szolgáltató honlapját keresik fel. A létesítmény felszereltsége és az elérhető fizetési módok a legkevésbé fontos szempontok.

Az online kutatást szeptember 26. és október 5. között végezte az Ipsos a 18-65 éves magyar lakosság körében, 1000 ember megkérdezésével. A minta reprezentatív nem, kor, településtípus és régió szerint. (MTI)