Óvatosan az antibiotikummal

Az antibiotikum-terápia hosszú időre károsíthatja a bélflórát. A baktériumellenes gyógyszerek szedése a bélflórát alkotó bizonyos baktériumok háttérbe szorulásával, míg mások szaporulatával járhat együtt. Az említett bélflórabeli változások gyakran a béldaganatokkal is összefüggnek. Ennek ismeretében érthető, hogy a gyakori antibiotikum-alkalmazás miként növelheti hosszú távon a kolorektális karcinómák kockázatát. – írja a gut.bmj.com.

Az 1976-ban végzett Nurses Health Study vizsgálatba bevont 12 ezer betegápoló nővér egészségi állapotának az alakulását folyamatosan nyomon követték. Kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik 20 és 39 éves koruk között legalább két hónapon keresztül szedtek antibiotikumot, 36 százalékkal  gyakrabban fedeztek fel bélpolipot, mint az antibiotikumot nem szedő kortársaiknál. A későbbi antibiotikum-szedés is magasabb polip-gyakorisággal függ össze. Azok, akik 40 és 59 éves koruk között legalább két hónapon át szedtek antibiotikumot, mintegy 69 százalékos polip-gyakoriságbeli emelkedést mutattak. A polipokon túlmenően az antibiotikumok szedése a bélrendszeri adenómák kialakulásával is kapcsolatba hozható. Az eredmények felhívják a figyelmet a kritikus antibiotikum-alkalmazás fontosságára, de túlzott alkalmazása többek között az elhízás, a cöliákia és a gyulladásos bélbetegségek kialakulásával is kapcsolatba hozható.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>