Példát mutatunk az EU-nak transzzsírsav-csökkentésben

Hazánkban 2014 óta van érvényben az népegészségügyi céllal bevezetett minisztériumi rendelet, amely meghatározza a forgalomban lévő élelmiszerek maximális transz-zsírsav (TFA) tartalmát. A magyar szabályozás 2019-ben bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, így hivatalosan is követendő példa minden uniós tagállam számára.

2014. február 18-tól hatályos a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről szóló 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet, melynek célja a lakosság TFA-bevitelének visszaszorítása. Tudományos bizonyítékok igazolják ugyanis, hogy a túlzott transzzsírsav-fogyasztás káros az egészségre és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A nemzetközi ajánlások a napi energiabevitel 1%-át nem meghaladó transzzsírsav-fogyasztást javasolnak.

Magyarország ezzel azoknak az országoknak a sorába illeszkedett, melyek a lakossági TFA-fogyasztás csökkentésére a – nemzetközi kutatások tapasztalatai alapján – leghatékonyabb megoldást, az élelmiszerek ipari eredetű TFA-tartalmának jogi korlátozását vagy tiltását vezették be.

A 2016-os hatásvizsgálat eredményei alapján a rendelet elérte célját. Az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság TFA-bevitele is.

2018 szeptemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rendeletet, jó gyakorlatként bemutatta az Európai Bizottságnak. A Bizottság egységes szempontrendszer szerinti bírálata nyomán a rendelet bekerült az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába, amely a Jó Gyakorlat Portálon (Best Practice Portal) bárki számára elérhető.

Forrás: ogyei.gov.hu

Hozzászólások lezárva.