Pfizer: 4,4 millió adag oltóanyag érkezik

Csak a kijelölt oltóközpontokban lehet majd hozzájutni a vakcinához

Még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, a 2020-2021-es időszakra pedig összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kap Magyarország – hangzott el a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. online sajtótájékoztatóján.

Zsigmond Krisztina, a cég vakcinaüzletágának vezetője közölte, globálisan ez év végéig 50 millió adagot, 2021 végéig 1,3 milliárd adag vakcinát terít a Pfizer a BioNTech-kel közösen fejlesztett, koronavírus elleni vakcinából. Az Európai Bizottság az uniós szerződés alapján 200 milliót kötött le, és további 100 millió adagra van opciója idén és jövőre.

MTI/Czeglédi Zsolt

A készletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, az oltóanyagból sem magánellátókhoz, sem pedig gyógyszertári forgalomba nem kerül, kizárólag a kijelölt oltóközpontokban lehet majd megkapni. Azt még nem lehet megmondani, hogy az oltás mennyi időre ad védettséget. A beoltottakat két éven át utánkövetik – közölte Fabó Tamás, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója.

A mutációk ellen is jó lehet

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az úgynevezett mRNS technológián alapuló vakcinafejlesztés egyik nagy előnye, hogy a megváltozott vírusvariációkra is viszonylag rövid időn belül lehet reagálni, így az új vakcina akár hat hét alatt előállítható. A technológia lényege, hogy az emberi sejtekbe a vírus RNS-ének, vagyis örökítőanyagának egy szakaszát juttatják be, és ennek alapján a sejtek előállítják a vírus egy, ilyen formában ártalmatlan fehérjéjét, mely kiváltja a vírus elpusztításához szükséges immunreakciót.

Az ügyvezető igazgató hatalmas áttörésnek nevezve a vakcinafejlesztést, úgy fogalmazott, ez nagyon fontos pillanat a vállalat életében, hiszen

“soha nem volt sürgetőbb szükség a vakcinára”.

A Pfizer az biztonságos szállítás érdekében saját hőszigetelt szállítóládákat fejlesztett. Az oltóanyag felengedése után hűtőszekrényben még öt napig biztonságosan tárolható. (MTI)