Pfizer: A vakcina jó az indiai variáns ellen is

A cég szerint egyre fontosabb a 12-15 évesek beoltása

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó vállalat izraeli képviselője szerint a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk hatékony az indiai vírusváltozattal szemben is – jelentette a Jediót Ahronót nevű izraeli újság hírportálja, a Ynet.

Alon Rapaport azt mondta, hogy vizsgálataik alapján oltóanyaguk igen hatékonynak bizonyult az indiai (delta) változattal szemben azokban az országokban, ahol megjelent ez a változat. Kilencven százalékban megakadályozta a betegség tüneteinek kialakulását, és 95 százalékban a kórházi kezelést igénylő, súlyos betegségeket.

MTI/Balázs Attila

“Semmilyen oltás nem véd meg tökéletesen a betegségektől, de ez az oltóanyag nagyon hatásos, amit az influenza ellen szokásos vakcinához képest is láthatunk, ugyanis az jobb években is csak 60-70 százalékban óvott a megbetegedéstől” – mondta Rapaport.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai kevésbé kedvezőek, azok szerint az új fertőzöttek közül 110-en már oltással védettek voltak, és felüknél megjelentek a tünetek is. A lap szerint a beoltottak közül a vártnál többen fertőződtek meg a koronavírus delta változatával.

A 12-15 évesek beoltása és ezzel az átoltottság növelése különösen fontossá vált a másfélszer fertőzőbb delta változat megjelenésével, mert a magasabb átoltottsági szint megfékezheti a járvány jelenlegi, ismételt terjedését. (MTI)