Preklinikai kutatóközpont létesült a Pécsi Tudományegyetemen

A létesítmény új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt

A betegségek kialakulásának jobb megértését és új terápiás gyógymódok kipróbálását is lehetővé teszi a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvoskarán európai uniós támogatással létesített preklinikai kutatóközpont.

A csaknem 1300 négyzetméteres, négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleggel rendelkező létesítmény a régióban „egyedülálló és hiánypótló” – írta az átadásról beszámoló közleményében a PTE.

Az itt folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, valamint új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt, továbbá más hazai és külföldi partnerekkel való együttműködéseket is előmozdíthat – idézi a közlemény Miseta Attila rektort.

Az új központban helyet kapott egy, a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal felszerelt műtő, egy, az operációs technikák, illetve a műtétekhez használatos anyagok fejlesztését lehetővé tevő, valamint a fertőző betegségek kutatását biztosító részleg.

A Pécsen nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatására is lehetőség lesz a létesítményben, például speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását – mondta Nyitrai Miklós, a PTE orvoskarának dékánja.

A beruházást az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) segítségével finanszírozták, megközelítőleg 1,26 milliárd forintba került. (MTI)