Putyin bejelentette a második orosz vakcina regisztrálását

Bejelentette a Covid-19 elleni második orosz vakcina bejegyzését Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített online kormányülésen.

A második oltóanyagot, az EpiVacCorona elnevezésű vakcinát a novoszibirszki Vektor Állami Biológiai és Virológiai Központ állította elő. Putyin arról is szólt, hogy „közeledik” a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja által fejlesztett harmadik vakcina is.  

Az elnök közölte, hogy a járvány elleni védekezés két kulcsszereplőjét, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest és Anna Popovát, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét a Vektor vakcinájával oltották be. Szorgalmazta az első két orosz vakcina tömeggyártásának felfuttatását, hogy mielőbb a gyógyszertárakba kerüljenek.

Golikova a tanácskozáson arról közölte, hogy a szeptember 30-án szabadalmaztatott EpiVacCorona az elsőként, a Gamaleja Intézet által augusztus 11-én bejegyztetett Szputyik V vakcinával szemben nem egy újabb adenovírusalapú vektorvakcina, hanem egy szintetikus platformon előállított peptidvakcina, amelynek segítségével az immunrendszer megtanulja  azonosítani, majd semlegesíteni a vírust.

A Covid-19 járvány alatt engedélyezett orosz gyakorlatban az oltóanyag tesztelésének harmadik, tömeges fázisa a hivatalos (feltételes) bejegyzést követően kezdődik meg. Golikova közölte, hogy a Vektor hamarosan legyártja az első 60 ezer adag vakcinát, amellyel 40 ezer – köztük 150 60 évnél idősebb – önkéntest oltanak majd be.

A miniszterelnök-helyettes azt hangoztatta, hogy az oroszországi Covid-19-helyzet nyugtalanító, de irányítható, és a két vakcina megjelenése után nincs szükség az eddig bevezetett korlátozásokon felüli újakra.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 231-gyel 1 340 409-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez új abszolút rekord a Covid-19-járvány kezdete óta, és a napi növekmény először haladta meg a 14 ezret. Az aktív esetek száma 6072-vel 277 499-re nőtt. A halálos áldozatoké 239-cel 23 205-re, a betegségből felépülteké pedig 7920-szal 1 039 705-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 51,5 millió laboratóriumi tesztet végeztek el.