Receptköteles lesz az ibuprofént és dexibuprofént tabletták

MIközben a sok metamizol-tartalmú készítményre már nem kell recept, közel három hónap múlva sok más tablettához szükség lesz rá. Az OGYÉI tavaly jelentette be, hogy a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tabletták bekerülnek a receptköteles rendszerbe. (A jogszabályok szerint a különböző készítmények nevét nem lehet publikálni, ezért cikkünkben csak azok a tabletták szerepelnek mégis névvel, amelyeknél ezeket az OGYÉI a hivatalos, mindenki előtt nyilvános honlapján feltüntette. A február 19-től már recept nélkül forgalmazható készítményekről szóló OGYÉI-lista itt olvasható, az ibuproféntartalmú készítményekre vonatkozó OGYÉI-tájékoztató pedig itt és itt található.)

Az ibuprofént a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé sorolják, az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményeket világszerte hatvan éve forgalmazzák. Alacsonyabb, 1200 milligrammnál kisebb napi dózisban fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint megfázás kezelésére használják. A receptkötelezettség májusi bevezetését azzal magyarázza a hatóság, hogy a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm a biztonságos napi dózis és akik szedik az érintett tablettákat, könnyen túlléphetik a limitet.

Az már 2006-ban kiderült, ezeknek az alkalmazása fokozza az artériás thrombotikus események (szívinfarktus, stroke) kockázatát. Az érintett gyógyszerekről, köztük az ibuprofén-tartalmú készítményekről – az Európai Bizottság megrendelésére – készült egy független tanulmány, ebben a szakemberek arra jutottak, hogy az ibupfrofén napi 2400 milligrammnál magasabb dózisban fokozza a trombózisos betegségek kockázatát.

Az ibuproféntartalmú gyógyszerek népszerű gyógyszernek számítanak, évente 2,5-3 millió doboz fogy belőlük. A májusi szigorítás kizárólag a már említett – 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó – tablettákat érinti,a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is.

Forrás és részletek: napi.hu