Sok kérdést vetnek fel az új digitális gyógyszerek

2017-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) egy olyan skrizoféniára felírható gyógyszert engedélyezett, ami jelet küld az orvosnak, ha a páciens bevette. Ez fontos lépés a betegség kezelésében és abban is, hogy az orvoslásban közvetlen módon használják az internetkapcsolatot – írja a 444.hu.

A skizofrénia valamely formájával diagnosztizált páciensek esetében mindig komoly probléma volt, hogy idővel abbahagyják a gyógyszer szedését, ami pszichotikus epizódokat idéz elő (ilyenkor a beteg kapcsolata megszakad a valósággal), és ezeknek nagyon komoly következményeik lehetnek. Ez az új tabletta nem összetételében új, a gyógyszert már tizenhat éve használják, a különbség csak az, hogy van benne egy apró mikrochip, melynek jelzései lehetővé teszik az orvos számára, hogy még azelőtt közbelépjenek, hogy a beteg állapotában drámai változás áll be. Azóta eltelt másfél év, de az Abilify MyCite nevű gyógyszert nagyon kevés beteg szedi csak – erről a Washington Post írt. Néhány orvos szerint az az egyik probléma, hogy a skizofréniával kezelt betegek amúgy is paranoiával küzdenek, így nem érzik túl jó magukat a gondolattól, hogy egy olyan tablettát vegyenek be, ami jeleket küld.

Egyre több appot készítenek, melyek használata segíthet abban, hogy a beteg rendszeresen szedje a gyógyszerét, ez kiemelten fontos a fájdalomcsillapítók, cukorbetegség esetében. A digitális gyógyszerek kifejlesztése most is zajlik, rákbetegek, szív- és érrendszeri panaszokkal élők és fertőző betegségtől szenvedő páciensek esetében is szeretnék majd bevetni.

Bár ezek közül sokat valószínűleg engedélyeznek is majd,

az orvosok és a biztosítótársaságok nincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy ezek az új technológiák valóban akkora változásokat hoznak majd, mint amennyire a gyógyszergyártók remélik és hiszik.

A teljes cikket a 444.hu oldalán olvashatja.