Sok pénzt költenek a németek egy új Covid-terápiára

Két gyártótól vesznek három különböző antitestkészítményt

Több százmillió eurós ráfordítással új terápiát vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus által okozott betegség súlyos lefolyásának megelőzésére – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Jens Spahn a Bild am Sonntag által közölt interjúban elmondta, hogy a szövetségi költségvetés forrásaiból 400 millió eurót (144 milliárd forint) költöttek egy úgynevezett monoklonálisantitest-készítmény bevezetésére. Németország az első uniós tagállam, ahol elkezdik használni az új fejlesztésű szert. Kétszázezer adagot vásároltak belőle, alkalmazása a napokban kezdődik, egyelőre az egyetemi klinikákon.

123rf.com

A miniszter azt mondta, ugyanilyen terápiát kapott Donald Trump akkori amerikai elnök, amikor tavaly októberben kórházba került. Az antitestkészítmény úgy hat, mintha egy “passzív oltás” lenne. Alkalmazása a kockázati csoportokba tartozó pácienseknél segíthet a súlyos lefolyású betegség megakadályozásában – mondta Jens Spahn.

Az interjúból nem derült ki, hogy mely gyártótól vásárolták az új gyógyszert. Újságírók érdeklődésére a tárca sajtóosztályán közölték, hogy két szerződést kötöttek. Az egyik az Eli Lilly amerikai gyógyszeripari társaság Bamlanivimab nevű készítményéről, a másik az ugyancsak amerikai Regeneron két, egyszerre alkalmazandó, Casirivimab, illetve Imdevimab nevű szeréről szól. (MTI)