Sokan fizetnének magán-egészségbiztosításért

Egy felmérés szerint egyre nő az igény az ilyen szolgáltatások iránt

A magyarok többségének nincs magán-egészségbiztosítása, bár komoly lakossági igény van rá; a szolgáltatástól a megkérdezettek leginkább a gyors és könnyen elérhető ellátást várják – derül ki az EY kutatásából.

Az 1000 válaszadó bevonásával készült reprezentatív kutatás szerint tízből csak egy embernek van magán-egészségbiztosítása Magyarországon, de a lakosság több mint egyharmada nyitott lenne egy ilyen jellegű szolgáltatásra. Egy szakorvosi és laborvizsgálatot tartalmazó alapcsomagért a magyarok 38 százaléka legalább havi 6 ezer forintot kifizetne, míg egy átfogóbb, kórházi ellátást is tartalmazó csomagért a válaszadók 27 százaléka 10 ezer forint feletti összeget is elköltene havonta.

A magánbiztosítástól a megkérdezettek elsősorban azt várják, hogy néhány napon belül kapjanak egészségügyi vizsgálati időpontot, és több helyszínen éjjel-nappal orvosi ügyelet álljon a rendelkezésükre. A kedvező biztosítási díjak iránti igény csak ezután következik.

123rf.com

A magyar társadalom a magán-egészségügyi szolgáltatások és biztosítások iránt fokozódó érdeklődést mutat. A növekvő kereslet miatt egyre több hazai és külföldi szereplő lép be a piacra, ami kiélezi a versenyt az ügyfelekért – idézi a közlemény László Rolandot, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetőjét.

A válaszadók szerint egy magán-egészségbiztosítás elsősorban arra szolgál, hogy fedezze a biztosított egészségügyi ellátásának költségeit, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat ingyenesen biztosítsa. Ugyanakkor sokan azt feltételezik – helytelenül -, hogy akiknek van magánbiztosításuk, azok állami ellátásban is gyorsabban részesülnek, illetve nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük. (MTI)