Sokszervi gyulladáson átesett gyerekeket vár az SE

Egyelőre nem tudni, a betegségnek ven-e bármilyen hosszú távú hatása

Szerdától lehet jelentkezni a koronavírus-fertőzéshez köthető sokszervi gyulladáson (PIMS) átesett gyerekek felülvizsgálatára a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikájának online felületén – közölte az intézmény.

A koronavírus-fertőzés gyerekeknél legtöbbször enyhe tüneteket okoz vagy tünetmentesen zajlik, ugyanakkor a súlyos szervi károsodással járó krónikus betegséggel vagy komoly fejlődési zavarokkal élők, illetve a kóros elhízásban szenvedők esetében gyakrabban alakul ki kórházi kezelést is igénylő szövődmény, elsősorban tüdőgyulladás. A sokszervi gyulladás (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome, PIMS) ezzel szemben kései szövődményként a koronavírus-fertőzés után, általában 2-4 héttel később jelentkezik.

A ritka, ám súlyos betegség időbeli eltolódásának oka, hogy a tünetekért nem maga a fertőzés, hanem az annak gyógyulását követő kóros immunreakció a felelős – idézi a közlemény Constantin Tamást, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika docensét.

123rf.com

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke szerint a koronavírus-járvány ötödik hulláma csendesedik, de a gyerekkori sokszervi gyulladásos esetszámok előfordulása éppen a tetőzés után emelkedik meg. Bár ritka szövődményről van szó, országszerte már több száz gyereket kezeltek sokszervi gyulladással.

Egyelőre nem tudni, hogy a heveny tünetek visszahúzódása után van-e a betegségnek bármilyen hosszú távú egészségügyi hatása. Ezért indította el az egyetem a két gyermekklinikán azt a szakambulanciát, ahol a sokszervi gyulladásból gyógyult gyerekek felülvizsgálatát végzik, és kimondottan a betegség hosszú távú szövődményeit elemzik. Az általános gyermekgyógyászati vizsgálatok mellett kardiológiai és immunológiai szempontból is ellenőrzik az ambulanciákon jelentkező gyerekeket. (MTI)