Sosem látott gyógyszerválságot okozhat a Brexit

Ahogy vészesen közeledik a Brexit határnapja – a jelenlegi felállás szerint október 31-e -, egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy súlyos gyógyszerhiányt okozhat Európában, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból – írja a Kitekintő.

Múlt héten brit élelmiszergyártók arra hívták fel a figyelmet, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén az országban hiány alakulhat ki egyes friss élelmiszerekből. A gyógyszergyártók most hasonló aggodalmaknak adtak hangot a gyógyszerekkel kapcsolatban, és éppen ezért néhányuk “tartalék” légi árufuvarozási kapacitást is fenntart, hogy szükség esetén utánpótlást tudjon szállítani.

Az egészségügyi ellátásra gyakorolt hatás mindazonáltal Nagy-Britannián kívül is érezhető lesz. A brit parlament jelentése szerint 2016-ban mintegy 45 millió csomag gyógyszert szállítottak Nagy-Britanniából az EU többi részébe – és ez közel 12 milliárd font értékű kereskedelmet jelentett.

Amennyiben az ország megegyezés nélkül hagyja el az uniót – aminek nagy az esélye – akkor mindenki rosszul jár gyógyszer fronton, a britek és az EU is. Hogy pontosan mire lehetszámítani azt a kitekinto.hu oldalán olvashatják el.