Százszázalékos a Pfizer-vakcina a 12-15 éves korosztályban

Már kisgyerekeken is tesztelik az oltóanyagot

A 12-15 éves korosztályban százszázalékos hatékonysággal véd az új típusú koronavírus okozta betegségtől a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinája a szérum klinikai vizsgálatának befejező szakaszában rögzített adatok alapján – közölte a két cég szerdán.

Az Egyesült Államokban végzett harmadik fázisú klinikai vizsgálatban 2260 kiskorú vett részt. Az oltóanyagból 1131-en kaptak, és közülük senki sem betegedett meg. Megfigyelték, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki. Az 1129 fős kontrollcsoportban – melynek tagjai oltás helyett placebót kaptak – 18 megbetegedést regisztráltak.

MTI/Balázs Attila

A két cég azt tervezi, hogy a vizsgálatok eredménye alapján kérik az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságnál az alkalmazási engedély kiterjesztését a 12-15 éves korosztályra.

A dokumentációt egy rangos tudományos folyóirathoz is benyújtják publikálásra.

Közben a 6 hónapostól 11 évesig terjedő korosztályban is vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. Az első adag oltást már be is adták az első vizsgálati csoportnak, amelybe 5 és 11 év közötti gyerekeket válogattak be. A második, 2-5 év közötti gyerekekből álló csoport április elején kapja meg az első dózist.

A Pfizer/BioNTech-féle vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. A két adagból álló oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából és felügyelete mellett intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött keretszerződést a gyártókkal. A Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagból Magyarországra már csaknem másfél millió adagot szállítottak. (MTI)