Teljes jóváhagyást kapott az USA-ban a Pfizer-vakcina

Azt remélik, hogy az FDA döntése növeli az oltási hajlandóságot az országban

Teljes jóváhagyást kapott az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinája – jelentette be hétfőn az FDA, az Egyesült Államok szövetségi gyógyszerfelügyeleti hatósága.

A jóváhagyás – mely a 16 évesek és idősebbek esetében érvényes – azt jelenti, hogy a vakcina mostantól nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben használható. Tavaly decemberben még csak a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt kapta meg az FDA-tól.

MTI/Czeglédi Zsolt

A bejelentéstől azt várják, hogy segíthet növelni a lakosság oltásokba vetett bizalmát, azaz azok is beoltatják majd magukat, akik eddig nem tették meg. A Kaiser Family Foundation nevű, egészségügyi elemzésekkel foglalkozó kaliforniai intézet júniusi felmérése szerint a be nem oltott amerikaiak 30 százaléka szívesebben beoltatná magát, ha az FDA teljes jóváhagyást adna az elérhető vakcinákra.

“Az emberek teljesen biztosak lehetnek abban, hogy ez a vakcina megfelel azoknak a magas minőségű biztonsági, hatékonysági és gyártási követelményeknek, amelyeket az FDA elvár az engedélyezett termékektől”

– mondta Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője.

Az Egyesült Államokban eddig több mint 200 millió Pfizer-BioNTech vakcinát adtak be, a világ más országaiban pedig több mint 100 millió adagot. Az FDA szerint kijelenthető, hogy rendkívül ritkák a súlyos mellékhatások, mint például a mellkasi fájdalom vagy a szívizomgyulladás a tizenévesek és a fiatal felnőttek esetében. Ugyanakkor 97 százalékos védelmet nyújt a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai azt mutatják, hogy a vakcina hatékony a delta variáns által okozott súlyos megbetegedések megelőzésében is. (MTI)