Tízszázalékos profitnövekedést vár a Richter

Az első félév a háborús problémák ellenére jól sikerült a cégnek

Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a Richter nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése pedig biztosan kétszámjegyű lesz – hangzott el a vállalat második negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Orbán Gábor vezérigazgató a gyógyszergyártó idei kilátásairól azt mondta: az árfolyamkörnyezet folyamatosan átalakulóban van, ezzel együtt minden piacon az eredeti terveik szerint tudnak haladni. A logisztikai és ellátási láncot érintő kockázatok nőttek, ugyanakkor a helyzet menedzselhető – jelentette ki.

Az első félév 360 milliárd forintot meghaladó konszolidált árbevételének 81 százalékát a gyógyszergyártási szegmens adta, és folytatódott a kiemelt termékek súlyának növekedése, így az már meghaladja a 60 százalékot. A társaság árbevétele Ukrajnán kívül minden régióban nőtt. A kiemelt termékek közül a cariprazine árbevétele 33,1 százalékkal 60,77 milliárd forintra, a teriparatide-é 60 százalékkal 9,23 milliárd forintra emelkedett. Az Evra fogamzásgátló tapasz megduplázta az árbevételét, 11,8 milliárd forintra.

Az orosz-ukrán konfliktusról Orbán Gábor azt mondta, áprilisban újraindulhattak az ukrán szállítások, a bizonytalan helyzet miatt előrefizetéssel dolgoznak, az eddig eladott gyógyszerek árát a partnereik kifizették, nincsen kintlévőségük. Az orosz patikai forgalom nőtt – rubelben 30 százalékkal –, az áremelések és a rubel felértékelődése is segítette a bevételek növekedését.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke arról számolt be, hogy a kutatás-fejlesztésre és a piachálózat kiépítésére jelentős összeget fordítottak az elmúlt évtizedekben, ezeknek köszönhető a cég profitabilitása. A magyarországi árbevétel kevesebb mint 10 százalékot tesz ki a teljes bevételből, és ennek a nyereségessége is alacsonyabb a többi piacénál.

Bogsch Erik. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szerdán közzétett gyorsjelentés szerint az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 23,7 százalékkal 192,9 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 77,1 milliárd forintra nőtt április-júniusban az előző év azonos időszakához képest. (MTI)