Több milliárd forint jut egészségfejlesztési irodák létrehozására

A következő hónapokban több milliárd forint jut egészségfejlesztési irodák létrehozására – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence közölte: uniós forrásból a konvergenciarégiókban 4,5 milliárd forintból nyílhat 50-60 új egészségfejlesztési iroda, míg Budapesten és Pest megyében 1,7 milliárd forint kiegészítő forrásból további 15-30 iroda létrehozására van lehetőség. További 2,5 milliárd forintból azt a többlettevékenységet fogják támogatni, amely a lelki megbetegedésekben szenvedőknek nyújt segítséget.

 Az irodákat néhány évvel ezelőtt uniós forrásból hozták létre, azonban költségvetési forrásból működtetik azokat.
    Éves szinten 1,5 milliárd forintot fordítanak a működtetésükre, és az irodák nagyban hozzájárulnak a helyi lakosság egészségmegőrzéséhez, -fejlesztéséhez. A szakemberek a különböző népbetegségek ellen célirányos programokat szerveznek, állapotfelmérést végeznek, szűrőprogramok elvégzésére hívják fel az emberek figyelmét.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány az elmúlt években számos területen hozott olyan jogszabályt, amely az egészségesebb életmód felé irányul. Ilyen volt a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, a közétkeztetés megreformálása, a mindennapi testnevelés és a csipszadó bevezetése – sorolta.
Az elmúlt években kétszázezer ember került kapcsolatba az országban működő 61 egészségfejlesztési irodával.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár  arról beszélt, hogy az egészségfejlesztési irodák egy új intézményi típust jelentenek az ellátásban.
    A következőkben azt tervezik, hogy az egyes irodák tevékenységét összehangolják, és minden hónapban tematikus programot kínálnak. Így szeptemberben az iskolakezdés, az iskolai környezet, a közétkeztetés, a család, mint védőháló lesz a téma – ismertette.