Több mint 60 milliós bírságot kaptak a tüdővitamin forgalmazói

A Nébih után a GVH is jogsértéseket állapított meg

A Gazdasági Versenyhivatal mint 60 milliós bírságot szabott ki az Air7 vitamincsalád forgalmazóira, amiért alátámasztatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a hazai fogyasztóknak – közölte a GVH. A termékeket a Nébih már 2022 júliusában kivonatta a forgalomból.

Az Air7 étrend-kiegészítő termékcsalád értékesítését a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték meg, a patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazását aktív, közszereplők közreműködésével megvalósított reklámkampánnyal támogatták és kifejezetten a termékcsalád tüdőerősítő hatását emelték ki.

A versenyhivatal vizsgálata megállapította: a forgalmazók több szempontból tisztességtelen, valamint az uniós ágazati szabályozással is ellentétes gyakorlattal tévesztették meg a fogyasztókat. A vállalkozás megtévesztően hirdette a termékeket “a tüdő vitaminjaként” vagy “Air7 tüdővitaminként” – ugyanis ezeket, illetve a számos további állítást semmi sem alapozta meg. A készítmények a szakhatósági vizsgálat alapján sem tartalmaznak semmilyen összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírna. A fogyasztókat megtévesztő állítások egyúttal megsértették az Európai Unió élelmiszer-ágazati szabályait is.

A GVH közlése szerint nem csupán a hirdetések állításai, de a módszerei is jogsértőnek bizonyultak: a reklámok ugyanis egészségügyi szakemberek, illetve intézmények ajánlásaira hivatkoztak, amit a termékkör esetében szintén tilt az uniós szabályozás. Jogsértőnek minősült emellett az is, hogy a cégek egy rövidebb időszakban az előírt szakhatósági regisztráció hiányában reklámozták a termékeket, amikor azok még nem voltak jogszerűen forgalmazhatóak Magyarországon.

A készítményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is vizsgálta, és 2022 júliusában meg is tiltotta a félrevezető jelöléssel hirdetett étrend-kiegészítő termékek forgalmazását. A Nébih szakemberei azt állapították meg, hogy az “Air7 a tüdő vitaminja” márkanév alatt forgalmazott étrend-kiegészítők egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a termékcsalád a koronavírus-járvány idején került piacra, amikor a fogyasztók különösen érzékenyek, sérülékenyek és kiszolgáltatottak voltak a tüdő – és általában az immunrendszer – védelmét ígérő üzenetekre. A GVH határozata azt is kiemeli, hogy a cégek figyelmen kívül hagyták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jelzéseit reklámgyakorlataik jogszerűtlenségéről.

A versenyhatóság összesen 60,5 millió forintos bírságot szabott ki a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokban részt vevő, illetve abban érdekelt négy vállalkozásra: a felszámolás alatt lévő Siren7 Kft.-re, a Siren7 LLP-re, a Green Splid S.R.L.-re és a Kalibra Innovatív Kft.-re. (MTI)

Frissítés:
Az Air7 tulajdonosa bepereli a GVH-t

Cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a termékcsalád jelenlegi forgalmazója. Azt írja, a versenyhatóság által indított eljárásokban érintett Kalibra Innovatív Kft., valamint a Green Splid SRL “soha nem forgalmazott hatóság által betiltott termékeket, a cégtulajdonosok pedig elhatárolódnak a megbüntetett Siren7 cégcsoporttól, melynek termékei már nem találhatóak meg a piacon”. A közlemény szerint a Kalibra Innovatív Kft és Green Splid SRL 2022 tavaszán vásárolta meg az Air7 termékek forgalmazásának jogát az azóta felszámolás alá kerülő Siren7 Kft-től, amely “elhallgatta, hogy versenyfelügyeleti eljárás alatt áll”. Az új tulajdonosok, miután tudomásukra jutott az eljárás, együttműködtek a hatóságokkal, és a reklámtevékenység folytatására megfelelési programot dolgoztak ki. A két cég minimális – 200 ezer és 500 ezer forint összegű – bírságot kapott a korábbi reklámtevékenységgel kapcsolatosan.

A Green Splid Kft a rá kirótt bírsággal nem ért egyet, mert csak védjegytulajdonos, nem forgalmazó. A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL tulajdonosai a GVH határozatát bíróság előtt megtámadják. Egyúttal hangsúlyozzák, hogy az illetékes hatóságok az általuk jelenleg is forgalmazott Air7 termékek összetételével kapcsolatban nem találtak problémát.