Tömegek vásárolják a kereskedelmi genetikai teszteket

Pedig adatvédelmi szempontból is aggályosak

2018-ban 26 millió ember volt kíváncsi a genetikai adataira kereskedelmi forgalomban vásárolt tesztek által – írja a Qubit. Az érdeklődők kis böngészés után a megfelelő honlapon kiválasztották, megvásárolták a tesztet, majd saját nyálmintájukat beküldték, és később emailben meg is kapták az eredményt. Csakhogy ezekből a szolgáltatásokból legtöbbször kimarad a genetikai lelet személyre szabott és szakértői kiértékelése. E nélkül pedig leginkább csak puszta érdekesség marad a lelet. Szép a csomagolás, dizájnos a betűtípus, és genetikánkról szól a sejtelmes vizsgálat. Ugyan ki tudna ennek ellenállni?

Árnyoldalak

Egy nem szakorvos számára is kihívást jelentő genetikai leletet egy laikus mindenféle előzetes konzultációs, illetve utólagos kiértékelési lehetőség nélkül kap kézhez. Optimista módon mondhatjuk azt, hogy ez a genetikai tudás megszerzésére sarkallja az átlagembert is, de félő, hogy egyetlen teszttel nem lehet behozni az évtizedek alatt felhalmozott orvosi, genetikai és népesedéstörténeti ismereteket.A genetikai kíváncsiság persze teljesen érthető, hiszen ez az első olyan biológiai teszt, amelyet az emberek nem orvosi kezdeményezésre, nem is elsődlegesen orvosi, egészségügyi célból, hanem egyfajta önmegismerési vágyból készíttetnek. 

Az emberi kíváncsiság általában előre visz, és így van ez a genetika területén is, a bőkezű genetikai adatszolgáltatásnak azonban komoly árnyoldalai is lehetnek.  Az egyik probléma nyilvánvalóan a sokféle teszt közül kiválasztani a megfelelőt.

A saját részre vásárolt tesztek is aggályosak adatvédelmi szempontból, de a rokonoknak vásárolt genetikai tesztek még problematikusabbak. Ma már ugyanis az egészségügyi ellátások igénybevételének aranyszabálya, hogy ̶ hacsak nem cselekvőképtelen a páciens ̶ a vizsgálatot minden esetben a beteg vagy páciens megfelelő tájékoztatása alapján, az ő kifejezett beleegyezése alapján lehet csak elvégezni. Félő, hogy az ilyen ajándékba kapott tesztek esetében nem áll fenn ez a fajta önkéntesség, és az információk sem állnak mindig rendelkezésére a megajándékozott számára. Ráadásul a szolgáltatók mindjárt a rokonokról is tudomást szereznek.2018 áprilisában Kaliforniában hosszas, eredménytelen nyomozás után sikerült letartóztatni egy többszörös emberöléssel és nemi erőszakkal gyanúsított férfit. Joseph James DeAngelót, a hajdani rendőrt csak azért sikerült rács mögé juttatni, mert rokonai korábban genetikai származási tesztet vásároltak.

A teljes cikket a Qubit.hu oldalán olvashatja el.