Továbbfejlesztik az EESZT-t

A kormány mesterséges intelligenciával is segítené az orvosi döntéseket

Már tart az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) továbbfejlesztése: a cél lakosságcentrikussá tenni, a rendszert, amely így a személyre szabott gyógyítás egyik eszköze lehetne – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Takács Péter az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Tel-Aviv-i konferenciájáról nyilatkozott az MTI-nek. Azt mondta, az EESZT “nagy áldás a magyar egészségügynek”, a terület digitalizációjában az ország sokat lépett előre, de van még tér a fejlesztésre.

123rf.com

A rendszer “jótékony hatását” a koronavírus-járvány alatt is megtapasztalhatta az ország, hiszen ennek segítségével monitorozni lehetett az ellátóhelyeket mind a Covid, mind más betegségek szempontjából – mondta, ide sorolva az e-recept alkalmazását is, ami megkönnyítette az emberek életét.

A fejlesztéssel a “ne legyen több papír” elvét követnék. Ez részben már megvalósult, azonban a képalkotó-diagnosztikai vizsgálatok dokumentumaira is szeretnék kiterjeszteni, hogy az ország bármely pontján elérhető legyen egy-egy felvétel. Hozzátette, nagy szerepet szánnak a mesterséges intelligencia felhasználásának az orvosi döntések támogatásában.