Trendfordítást sürgetnek

Magyarország elvesztette régiós vezető helyét a gyógyszerkutatáshoz kapcsolódó klinikai vizsgálatokban. Az utóbbi négy évben csökkent az engedélyezett vizsgálatok száma – derült ki egy februári háttérbeszélgetésen. Az MTI idézte Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete igazgatójának az ezt érzékeltető adatait is. Az új vizsgálati kérelmek száma 18 százalékkal esett vissza, s míg 2015-ben 337, addig 2018-ban már csak 290 vizsgálat kapott zöld utat.

Holchacker Péter a visszaesés okai között említette például a betegregiszterek hiányát, vagy a szerződéskötések esetében a nem egységes intézményi gyakorlatot. A trend megfordításához szükséges feltételek közé sorolta az ágazati együttműködést, valamint egy a klinikai vizsgálatokért kellő felhatalmazással bíró kormányzati felelős létét. Továbbá úgy vélte, jelentősen nőne Magyarország versenyképessége ezen a téren, ha a klinikai vizsgálatok költségeit kutatás-fejlesztési ráfordításként lehetne elszámolni és a gyógyszeripari különadókból leírni.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>