Trump és Biden is üdvözölte az új kísérleti vakcinát

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök és Joe Biden megválasztott elnök is üdvözölte hétfőn az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti vakcinát.

A Pfizer New York-i székhelyű multinacionális gyógyszergyár, míg a BioNTech egy német vállalat, amely korábban nem foglalkozott oltóanyag-gyártással. Mindkét gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga kísérleteinek harmadik szakasza is megkezdődött, és sikeres.         

Donald Trump „elégedettségét” fejezte ki a remélhetően sikeres vakcina miatt. Az elnök a Twitteren „nagyszerű hírnek” nevezte a két gyógyszergyártó bejelentését. Azt írta: „a tőzsde megugrott. Hamarosan érkezik a vakcina. A hatékonysága 90 százalékos!”.

Biden közleményt adott ki. „Gratulálok azoknak a tehetséges nőknek és férfiaknak, akik hozzájárultak ehhez, és reménységet adnak nekünk” – fogalmazott, hozzátéve: „még hónapokba telik, mire a Covid-19 elleni küzdelem véget ér”.         

A közlemény kiadása után nem sokkal Wilmingtonban Biden rövid beszédet is mondott. Ebben arra kérte az amerikaiakat, hogy hordjanak maszkot a vírus visszaszorítása érdekében.

„Országunk veszélyben van” – tette hozzá, megismételve korábban többször hangoztatott álláspontját, miszerint „hosszú, sötét tél vár” az Egyesült Államokra.

Fotó: 123rf.com

Joe Biden úgy vélekedett: további 200 ezer amerikai halhat meg a vírus okozta betegségben és szövődményeiben, mielőtt a vakcina széles körben elérhető lesz.

Biden ígéretéhez híven hétfő reggel nyilvánosságra hozta tervezett 12 tagú „koronavírus-csoportja” névsorát. A tanácsadó csoportot Vivek Murthy volt tisztifőorvos, David Kessler, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetője és Marcella Nunez-Smith, a Yale Egyetem kutatója és professzora vezeti.

Tagjai között biológusok, onkológusok, fertőző betegségekkel foglalkozó és járványügyi szakértők, valamint gyermekorvosok vannak. Nem tagja a tanácsadó testületnek Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője.         

Az amerikai építésügyi és városfejlesztési minisztérium bejelentette, hogy Ben Carson tárcavezető szintén megfertőződött az új típusú koronavírussal. A sebészprofesszor Carson munkatársa közölte: a miniszter állapota kielégítő. (MTI)