Úgy tűnik, az oltás enyhíti a hosszú Covid-19 tüneteit

A felmérés adatai biztatóak, de nem bizonyító erejűek

Enyhíti a hosszan tartó Covid-19 tüneteit a koronavírus elleni oltás – derült ki egy nemzetközi felmérésből, ahol a válaszadók mintegy 57 százaléka mondta azt, hogy javult az állapota az első adag (főként mRNS-) vakcina után.

A felmérést a hosszan tartó Covid-19-ben szenvedőket képviselő csoport, a LongCovidSOS végezte 812 ember bevonásával az Egyesült Királyságban és a világ más országaiban a közösségi média segítségével. A résztvevőktől azt kérték, hogy várjanak a válaszadással legalább egy hetet az első oltás után, elkerülendő, hogy az oltás esetleges mellékhatásait összekeverjék a betegség tüneteivel. Az eredmény megnyugtathatja a hosszan tartó Covid-19-ben szenvedőket: állapotuk feltehetően nem fog romlani az oltás után – írta a Guardian brit napilap internetes kiadása.

MTI/Balázs Attila

A hosszan tartó Covid-19 tizennégy legáltalánosabb tünetét hasonlították össze az oltás első adagjának felvétele előtti és utáni időszakban. Az adatok azt mutatták, hogy a válaszadók 56,7 százaléka tapasztalt általános javulást a tüneteiben, 24,6 százaléka mondta azt, hogy állapota nem változott, és 18,7 százaléka észlelte, hogy tünetei súlyosbodtak. Általánosságban azok, akik mRNS- (Pfizer- vagy Moderna-) vakcinát kaptak, nagyobb javulásról számoltak be azokhoz képest, akik adenovírusos (AstraZeneca-) oltást kaptak.

Az adatok nem bizonyítják határozottan, hogy az oltástól javultak a betegek tünetei, ez lehetséges hosszú hónapokon át tartó betegség után is. De figyelembe kell venni, hogy a felmérésben részt vevő 130 ember mindkét adag oltást megkapta, és néhányuk állapota javult az első adag után, majd tüneteik ismét kiújultak, ám a második adag oltás után ismét jobb lett az állapotuk – mondta David Strain, az Exeteri Egyetem oktatója, a felmérés egyik elemzője.

Nem ismert, hogy egyes embereknél miért alakul ki a hosszan tartó Covid-19.

Immunológusok feltételezik, hogy egy vagy több ok kombinációja okozhatja: a szervezetben maradó koronavírus makacssága, a fertőzés után a vírus részeinek hosszan tartó megmaradása vagy az immunrendszer túlzott reakciója.

Az elemzés azt jelzi, hogy a Covid-19 elleni vakcinák segítenek helyreállítani az immunrendszert, a szervezet tudtára adni, hogy védekező rendszerének válaszolni kell a vírusra, nem megtámadni az egészséges szöveteket – magyarázta Strain, hozzátéve, hogy ez a magyarázat egyelőre csak feltételezés, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani. (MTI)