Új Covid-vakcinát vizsgál az EMA

A Hipra oltóanyaga az omikron ellen is hatásosnak tűnik

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a spanyolországi Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű, azonos nevű, koronavírus elleni vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát – közölte az uniós ügynökség kedden.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) azt vizsgálja, hogy a Hipra, más néven PHH-1V oltóanyag alkalmazható-e a koronavírus-fertőzés megelőzésére. A vakcinát emlékeztető oltásnak szánják azok számára, akik legalább három hónapja már kaptak két adag, koronavírus elleni védőoltást az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákból, akár kombinálva is.

Fotó: 123rf.com

Az EMA közleménye szerint a klinikai vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy az oltóanyag elősegítheti a betegség elleni védekezést olyan vírusvariánsok esetében is, mint az omikron. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.

Az EMA eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, a Janssen, valamint a Novavax koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használatra. Vizsgálja a Sanofi, a Sinovac és a Valneva oltóanyagát, valamint az orosz Szputnyik V-t. (MTI)