Új EU-s jogszabályok az egészségügyi felkészültség javításáért

A cél a jövő egészségügyi válságaira való jobb reagálás

Az Európai Unió Tanácsa olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek egy esetleges újabb egészségügyi válság esetén megkönnyítik a gyógyszerek, az oltóanyagok és az azokhoz szükséges nyersanyagok beszerzését, valamint szükséghelyzeti finanszírozást biztosítanak, és lehetővé teszik a gyártóüzemek ellenőrzését – közölte a tanács.

A jogszabályok előírják, hogy egészségügyi szükséghelyzet esetén az Európai Bizottság a válság szempontjából fontos ellenintézkedéseket hozzon, összeállítsa a szükséges nyersanyagok jegyzékét, valamint hogy folyamatosan figyelje ezek uniós és globális keresletét, kínálatát.

Fotó: 123rf.com

Létrejön egy egészségügyi válságtanács, amely koordinálja az EU cselekvését a válság szempontjából fontos egészségügyi intézkedések meghozatala, az ellátás és a nyersanyagok hozzáférhetősége érdekében. A válságtanácsot az Európai Bizottság és a tagállamok egy-egy képviselője alkotja majd. Az új szabályok lehetőséget biztosítanak az oltóanyag- és gyógyszergyártás azonnali növelésére is.

A tanácsa elfogadott továbbá két rendeletet, amelyek célja, hogy javítsák az EU reagálóképességét az esetleges világjárványokra és más, határokon át terjedő egészségügyi válságokra. A közlemény szerint az ilyen veszélyekről szóló jogszabály módosítása révén az egészségügyi felügyelet, a korai előrejelzés, a felkészültség és a reagálás területén megerősödik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), a fertőző betegségek elleni küzdelemben tett uniós erőfeszítéseket támogató uniós ügynökség szerepe.

Az új rendelet egészségügyi válságokra és világjárványokra vonatkozó uniós terv kidolgozásáról is rendelkezik, amely az uniós és a nemzeti szint közötti információcserével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza. Az uniós bizottságnak és a tagállamoknak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló rendelet végrehajtása érdekében tett koordinált intézkedéseit az Egészségügyi Biztonsági Bizottság fogja támogatni. A bizottság iránymutatásokat nyújthat a határokon át a válaszintézkedésekkel kapcsolatban.

A jogszabályokat és rendeleteket közvetlenül kell alkalmazni minden uniós tagállamban, a kihirdetésüket követő 20. napon lépnek hatályba. (MTI)