Új indikációra kapott amerikai engedélyt a cariprazine

Az antidepresszív gyógyszeres terápia melletti kezelésben is hatásosnak bizonyult

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta hogy az ott Vraylar néven forgalmazott cariprazine használatát kiterjesszék azon felnőttekre, akiket antidepresszánsokkal kezelnek major depresszió (MDD) ellen – jelentette be a Richter Gedeon Nyrt, amerikai partnere, az AbbVie közlésére hivatkozva.

Ez az új indikáció a hatásosságot és jó tolerálhatóságot megalapozó klinikai vizsgálatok adatain nyugszik, és új lehetőséget teremt azon felnőttek számára, akiknél csak részleges változás volt tapasztalható antidepresszánssal történő kezelés során – tette hozzá közleményében a Richter.

Az egyes, meghatározott kedélybetegségekre kifejlesztett Vraylar jelenleg az FDA által elfogadott első és egyetlen dopamin- és szerotoninparciális agonista, amely a depresszió leggyakoribb előfordulásainak kezelésére kapott engedélyt az MDD kiegészítő terápiájaként, valamint az I-es típusú bipoláris zavarhoz kapcsolódó depressziós epizódok kezeléseként.

“A cariprazine kezdeti fejlesztési szakaszában arra összpontosítottunk, hogy olyan molekulát találjunk, amely a dopamin-D3 receptoron hat és a pszichiátriai kórképek tüneteinek széles körét javíthatja. Miután az amerikai piacon a készítmény először a skizofrénia és a bipoláris zavar akut mániás és kevert epizódjainak kezelésére kapott engedélyt, nagy örömmel vettük, hogy a bipoláris depresszió és most, a major depresszió kiegészítő kezelésének engedélyezésével kiteljesedhetett a készítmény teljes potenciálja”

– idézi a közlemény Greiner Istvánt, a cég k+f igazgatóját.

Az MDD az egyik leggyakoribb mentális zavar az Egyesült Államokban, élete során minden ötödik felnőttet érint. Egy széleskörű kutatás szerint a betegek mintegy 50 százalékánál maradnak fenn depressziós tünetek az első antidepresszáns-kezelés után.