Új, korai gyógyszercélpont Alzheimer-kór kialakulása ellen

Az ASU-Banner Neurodegenerative Disease Research Center (USA, Arizona) kutatócsoportja a Molecular Neurobiology folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy DYR219 kódnevű kismolekulájú szerük hatásosan késleltette az Alzheimer-kór kialakulását állati modellszervezetekben.

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan, progresszív neurodegeneratív betegség, melynek fontos jellemzője, hogy a sejteken kívül amiloid plakkok jelennek meg, valamint tau protein csomók alakulnak ki az idegsejtekben. Amikor az immunrendszer észleli az amiloid plakkokat, aktiválja az agy immunválaszát, ami igen sok ideig áll fenn, és egy olyan toxikus környezet alakul ki, amely az idegsejtek pusztulásához vezet.

Az arizonai kutatócsoport ahelyett, hogy az Alzheimer-kór ezen jól látható tüneteit vette volna célba, inkább a plakkok és csomók kialakulásának okát próbálja megszüntetni, ez pedig vizsgálataik szerint az agy egyik kináz enzimének a DYRK1-nek a helytelen működése. A DYRK1 enzim magzat- és csecsemőkorban igen fontos szerepet játszik az agy és az idegpályák kifejlődésében, később azonban „ellenségessé” válva túlzott mértékű foszforilációt idézhet elő, ami az idegsejtek károsodásához vezet.

Ez a hiperfoszforiláció áll többek között több más neurodegeneratív jellegű betegség, például a Down-szindróma és kialakulásának hátterében is.

Forrás és a további részletek: pharmaonline.hu