Új koronavírus-gyógyszert vizsgál az EMA

A Sotrovimab a várakozások szerint csökkenti a kórházba kerülés esélyét

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a brit GlaxoSmithKline és az amerikai Vir Biotechnology által közösen fejlesztett, Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó gyógyszer folyamatos felülvizsgálatát – közölte az uniós ügynökség.

A vizsgálat megkezdéséről szóló döntés a gyógyszer azon képességének vizsgálatát célzó kutatások előzetes eredményein alapul, hogy a szer használatával megelőzhető-e a koronavírussal fertőzöttek kórházi kezelése vagy elhalálozása. Mindaddig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem beadásához – közölték.

Fotó: 123rf.com

A Sotrovimab egy monoklonális antitest, melyet úgy terveztek, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kapcsolódjon. A kapcsolódás létrejöttével a vírusnak a test sejtjeibe való bejutási képessége csökken. A fejlesztők szerint ez várhatóan mérsékli a kórházi kezelés szükségességét a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeknél, illetve az elhalálozásuk kockázatát. (MTI)