Új különadót kaptak a magyar gyógyszergyártók

Csak a Richter adóterhe 60-70 milliárd forinttal növekszik

Egy december 23-án késő este megjelent rendeletmódosítással árbevétel-arányos különadót vetett ki a magyar kormány a hazai gyógyszergyártó vállalatokra. Százmilliárdos nagyságrendű bevételre számíthat belőle a költségvetés.

A jogszabály az extraprofitadókról szóló 197/2022. (VI. 4.) kormányrendeletet módosítja, kiegészítve a nyáron kihirdetett különadó-szabályozást. (Akkor a tb-támogatott gyógyszerkészítmények után fizetett 20 százalékos különadó mértéke bizonyos termékek esetében 28 százalékra emelkedett.)

Az új adót a nettó árbevétel alapján kell megfizetni: 50 milliárd forint alatt 1 százalékot, afelett 150 milliárd forintig 3 százalékot, 150 milliárd forint felett pedig 8 százalékot. A 2022. adóévre vonatkozó különadót május 20-áig kell megfizetni, a jövő évben pedig adóelőleget is fizetni kell november 20-ig. A rendelet december 24-én hatályba is lépett.

A Portfolio.hu számításai szerint a Richter pluszterhe 60-70 milliárd forint lehet a két év alatt, míg az árbevétel nagysága alapján utána következő Sanofi-Aventis, Teva és Egis legalább 56 milliárd, 16 milliárd, illetve 14 milliárd forintot fizethet, a 2021-es bevételi adatokból kiindulva. Az olyan közepes cégektől, mint a Béres, a Meditop vagy az Extractum Pharma, egyenként néhány százmillió folyhat be.