Új molekulát fedeztek fel a DE-n, szívgyógyszer lehet belőle

Már zajlanak a kardiális aritmiák kezelésére szánt hatóanyag klinikai vizsgálatai

A Debreceni Egyetem (DE) Ironheart kutatócsoportja új molekulát fedezett fel, amelyből gyógyszer készülhet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére – adta hírül az intézmény a honlapján.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedés vezető haláloknak számít, és az életminőség romlásában is az egyik legfontosabb rizikófaktor. Éppen ezért az Ironheart-program célja elsősorban az új megelőzési és kezelési lehetőségek feltárása volt. A kutatóhálózat a Debreceni Egyetemen alakította ki az ér- és szívbetegségek egyik nemzetközi központját, a koraszülöttek érbetegségeitől az idős, nagyon súlyos beteg emberek szívproblémáiig számos kutatási területet lefedve – áll a közleményben.

123rf.com

„A projektünk azért egyedülálló, mert az alapkutatást klinikai vizsgálatokkal együtt végezve elemezte az összefüggéseket. Az országban egyedülálló módon programjaink földrajzilag egymás mellett, közvetlen közelségben működtek, és az elméleti intézetek, klinikák így együtt dolgozhattak” – idézi a közlemény Balla György akadémikust, egyetemi tanárt, a projekt szakmai vezetőjét.

A négy évig tartó Ironheart-program egyik legfontosabb eredménye, hogy a szakemberek egy új molekulát (BGP-15) találtak, melyből a jövőben gyógyszer készülhet. Már zajlanak a klinikai vizsgálatok, az eredmények meggyőzőek. Csanádi Zoltán egyetemi tanár, az aritmia alprogram vezetője szerint a gyógyszermolekula már klinikai humánvizsgálatok alapján is biztonságosnak mutatkozik kardiális aritmiák kezelésében, és remélhetőleg hamarosan vizsgálhatják a szívelégtelenség relaxációs zavarral járó formájában.

A daganatok érrendszere

A kutatócsoport emellett kiemelkedő eredményeket ért el az életminőség javításában a krónikus vesebetegeknél, a stroke-os betegeknél, illetve a Covid-19 okozta krónikus kardiovaszkuláris szövődmények esetében. Az onkológia is az Ironheart egyik alprogramja volt. Az emberi daganatok érrendszere agresszív módon segíti a növekedést, az áttétek kialakulását, ezért a kutatók a daganatot tápláló erek elpusztítását, az érfejlődés gátlását is vizsgálták. Modern laboratóriumi eljárásokat, módszereket is kidolgoztak, melyek a mindennapi rutindiagnosztika részévé válhatnak.

Az Ironheart-konzorciumot 11 kutatócsoport alkotta, két akadémikus, kilenc akadémiai doktor irányította az alprogramokat. A projektben több mint 130 szakember dolgozott, és mintegy 100 nemzetközi, magas színvonalú tudományos dolgozat született. (MTI)