Új petefészekrák-kezelés a Semmelweis Egyetemen

A sebészi ellátást egészíti ki a hipertermiás kezelés

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végeztek el úgynevezett HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést, mely a hashártya-érintettséggel is járó petefészek-daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet.

Magyarországon évente mintegy 1300 betegnél diagnosztizálnak petefészek-daganatot, 70 százalékban előrehaladott stádiumban. A speciális, a NEAK által egyedi méltányosság alapján támogatott eljárás az ő túlélési esélyeiket javíthatja – írja az egyetem közleménye.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika onkológiai sebészei közösen végezték el az első HIPEC-kezelést egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nőn. A terápia célja a hasüregben kiterjedten áttéteket adó, elsősorban a hashártyán terjedő daganatok kezelése, a sebészi ellátás kiegészítőjeként. A 6 órán át tartó sikeres műtét után a beteg 10 napos klinikai benntartózkodás után térhetett haza otthonába.

A HIPEC-kezelés lényege, hogy első lépésben a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes műtétével (fali hashártya, vékony- és vastagbélszakaszok, lép, epehólyag, petefészkek, méh, rekeszizomrészletek, májdaganatok). Ezután azonnal, még a műtőben, 41-43 Celsius fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a beteg. Ezzel az esetlegesen visszamaradt, nem látható daganatsejtekben magasabb gyógyszerkoncentrációt lehet elérni. A hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe.

Dr. Máté Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika onkológiai osztályának vezetője szerint az elkövetkező egy évben minimum tíz páciens bevonását tervezik az új terápiába, a jövőben pedig az ország egészéből, más klinikákról érkező betegek számára is elérhetővé válik majd a HIPEC-kezelés.